Upis kuće u katastar (jebada)

Energetski klasificirana kuća

Ne tako davno išao sam na policiju raspitat se što mi je potrebno za promjenu osobnih dokumenata obzirom na preseljenje na novu lokaciju i eto kaže gospođa vlasnički list nekretnine u kojoj živite, kupoprodajni ugovor, bilo što da vidimo da objekt u kojem živite postoji. Obzirom da završno izvješće nadzornog inženjera tek treba biti napisano, dakle dug je i skup put još do papira na kojem će biti katastarska čestica i ucrtana kuća. Zajebancija oko papirologije traje neko vrijeme i da bi nakon hodanja okolo po državnim uredima i hrpe razgovora sa više projektanata podvukli crtu i rezultat je slijedeći…

1. Da, dokumente uredno mogu promijeniti iako kuća nije ucrtana u katastru. Trebam donijeti vlasnički list nekretnine odnosno zemljišta i Rješenje Katastra o dodijeljenoj adresi i kućnom broju

2. Kuća ne može biti upisana u katastar dokle god ne postoji završno izvješće nadzornog inženjera i certifikat o energetskoj učinkovitosti, a taj certifikat ne može se dobiti nikako dok fasada na kući nije napravljena. Kada i bude fasada napravljena, taj komad papira ćete dobiti u roku odmah i koštat će 1.800,00 HRK. Završno izvješće nadzornog inženjera košta oko 2.500,00 HRK.

Drugim riječima ako ne napravim fasadu, kuća kao da ne postoji. Nema certifikata, nema završnog izvješća, nema upisa u katastar. Pisat će i dalje oranica. Kuća realno ne postoji. Nemrete kuću prodat, nemrete ju iznajmit, nemrete ju stavit pod hipoteku, nemrete ništa osim živit u njoj (što je uglavnom dovoljno kad ti se ne žuri s papirima).

Kaj se upisa u katastar tiče, ne može se nitko provući bez certifikata o energetskoj učinkovitosti iako je početak građenja prijavljen prije početka primjene tog propisa.

Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o energetskom certificiranju zgrada je opet izmijenjen i ovaj put nas obvezuje (čl. 10.):
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_11_135_2704.html

Članak 10.

Nove zgrade za koje je zahtjev za izdavanje akta na temelju kojega se može graditi podnesen prije 31. ožujka 2010. godine moraju imati energetski certifikat izdan na način sukladno odredbama ovoga Pravilnika i u skladu s Odlukom o najvišim cijenama koštanja provođenja energetskih pregleda i izdavanja energetskih certifikata zgrada iz članka 31. stavka 3. ovoga Pravilnika kada se:

– završno izvješće nadzornog inženjera o izvedbi građevine dostavlja nakon 10. veljače 2012. godine za zgrade čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 m² i za zgrade za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 600 m² a nisu izuzete od obveze energetskog certificiranja prema ovome Pravilniku,

– zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za zgradu podnosi nakon 10. veljače 2012. godine.

Svakako je bitno znati i tko nam ga je zabio

Članak 2.

Ovim Pravilnikom implementira se Direktiva 2010/31/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 19. svibnja 2010. o energetskim svojstvima zgrada (prerađena) u dijelu koji se odnosi na:

– obvezu izdavanja energetskog certifikata za zgrade ili samostalne uporabne cjeline zgrade koje se grade, prodaju ili iznajmljuju novom najmoprimcu i

– obvezu izdavanja i javnog izlaganja energetskog certifikata zgrada koje koriste tijela javne vlasti i zgrada koje imaju velik promet ljudi.

You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “Upis kuće u katastar (jebada)”

 1. koke_st says:

  Drugim riječima…svi koji su gradili nekad prije, bez ikakvih papira, mogu sad platit 5-6 000 kn (i još kukaju kako nemaju odakle) zaboravićemo im i vodnu i komunalnu naknadu, koga briga što nemaju fasade na kućama…..upisuj sve jer žuri nam se u tu faking EU….a mi ostali smrtnici koji se držimo svakog slova zakona, tražimo svaki članak na internetu i pozivamo se na isti, e pa nama opalite sve moguće takse, pristojbe i naknade, jer za nas su zakoni pisani, za ove ostale nisu, jer oni niti ne znaju da zakoni postoje

  btw, zar ti nadzor nije u svoju cijenu uračunao i završno izvješće?? ili si ga ima samo na grubim radovima??

  • admin says:

   nisam imao nadzornog tako da nisam imao što ukalkulirati međutim nije problem završno izvješće. Problem je što je završno izvješće bezvrijedno bez certifikata o energetskoj učinkovitosti pa dok nemam jedno netreba mi ni drugo.

   nista cekam bolje dane i fasadu :)

   • koke_st says:

    Nisi ima nadzor u gradnji???
    A ne znam sad šta bi ti rekla na to, meni je taj certifikat o energ. učinkovitosti u biti sastavni dio završnog izvješća…dakle kad se napravi fasada po uputama i materijalima koje diktira glavni projekt i pod budnim okom nadzornog inžinjera, građevni biro kojeg sam angažirala za nadzor izdaje i certifikat, ne samo o energ. učinkovitosti nego i sve ostale certifikate o ugrađenim materijalima, od betona i željeza, preko porotherma i crijepa za krov
    Takav je kod mene bio dogovor na početku…prate me u gradnji od prve lopate do useljenja

    • admin says:

     nismo se razumjeli :)

     meni nije uopće problem završno izvješće, ja ću ga dobit isto ko i taj certifikat jednog dana. Sve to nije sporno.

     Meni je problem što nemam novaca za fasadu prema projektu, dakle potrošili smo novce u gradnji na neplanirane stvari i sad nemamo za fasadu, a certifikat ne možeš dobit ako nemaš fasadu.

     drugim riječima zato što nemam novaca za fasadu (završetak kuće), kuću kao da nisam radio i tako će stajati dok jednog dana ne napravim i fasadu, a kada ću imat novaca za fasadu pitaj isusa.

     Ti ako već sad znaš da ćeš napravit fasadu 100% onda nemaš brige oko toga.

     • koke_st says:

      aaaa, tako….:))))
      znači imamo isti problem, i mi ćemo po sadašnjim izračunima imati još za provest instalacije, ožbukat, udrit estrih po podu, polipit keramiku…..a fasada će morat ili pričekat ili će nas pogledat onaj odozgo pa providit nekih 10 000 eura kojih ni ja nemam :)))
      ti si bar uspio namještaj sredit i uselit, ja nemam ni za to….peglaće se kartice za tu namjenu :)))
      biće to sve super!!!

      • admin says:

       Eto to pričam, dakle ako nećeš imat novaca za fasadu, ništa od certifikata, ništa od upisa kuće u katastar. Pisat će oranica i dalje ili kaj već.

       Kartice nemrem peglat jer fasadu baš nemrem na MasterCard uzet :)

       Nama je u svakom slučaju bio cilj uselit u kuću tako da je fokus sa sredstvima bio na interijer jer si trebaš osigurat boravišno mjesto, a sve ostalo izvana može ići kao niži prioritet prema financijskim i drugim mogućnostima

 2. bonaca says:

  sva srica da san ja zahtjev za Dozvolu preda jos prije nego je taj certifikat dosa na snagu :):)
  ———————————
  mi smo kod promjena osobne radi promjene adrese imali bas SVE
  od upisa kuce u katastar, potvrda o kucnom broju,dokazi da smo vlasnici(potvrdu da je upis u ZEM u toku)
  nije im to bilo dovoljno pa su nas opet zafrkavali (da ne recen onu grubu ric) da donesemo racune od HEP?? , donili mi i to…a onda pitanje od sluzbenice ..da sasto je tako mali racun…a ja na to pa TEK SMO SE USELILI….na to je tek prekinila sa “maltretiranjem”….

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.