Gletanje

Gletanje

Gletanje. Hah, kaj ću reći? Relativno smo zadovoljni, zidovi dosta dobro izgledaju, o plafonu da ne govorimo. Realno, ajde mogu stavit kvačicu i reći to je ok i iza nas. Išle su dvije ruke gletanja, negdje je majstor htio i treću ali nepotrebno. Cijena je bila 6,00 HRK po kvadratu za jednu ruku. Idu dva majstora dakle to je 12,00 HRK kvadrat. I dvije ruke gleta, dakle 24,00 HRK kvadrat, a u cijenu je uključeno i farbanje zidova. Gdje je kvaka? Majstor veli da bu ih dvoje, jer ja plaćam dvoje 24,00 HRK kvadrat, a nakon dva dana on radi sam. I tak on rasteže i uzima sam sebi veću lovu, a ovaj drugi je već na drugoj lokaciji i radi istu stvar. Tak da sam ja platio posao dvojice, jedan je radio i napravio je u duplo dužem periodu s čim nisam zadovoljan iako nam se nije žurilo, ali to je čisti zajeb.

OK, to može biti njegova sposobnost dogovaranja i odrađivanja posla, međutim onda je tako trebalo reći. Ja sam nasjeo i preplatio posao. Nije mi drago, ali idući puta ću znati razgovarati i pregovarati bolje o cijeni i radovima. Sad je to tak kak je. Mlad sam i glup, majstori su iskusni i snalažljivi.

Općenito o gletanju

Ožbukane podloge nakon perioda sušenja, od mjesec do mjesec i pol dana, trebaju soboslikarske i ličilačke radove koji će im dati konačni izgled. Poslovi koji obuhvaćaju soboslikarske i ličilačke radove su fino gletanje i bojanje zidova. Fino gletanje je postupak kojim se ožbukani zidovi pregletavaju finom molerskom smjesom za gletanje (teranil ili sl.) kako bi se prekrile sve neravnine po zidovima. Kod nanošenja glet mase na zid treba odrediti smjer i paziti na ravninu, zid poslije gletanja mora izgledati kao staklo, bez rupica i neravnina.

Nakon sušenja glet mase zidovi se tretiraju finim brusnim papirom dok ne postanu glatki tj. pripremljeni za bojanje. Tako pripremljeni zidovi spremni su za bojanje u željene tonove po želji investitora. Maljanje zidova se vrši valjcima ili strojno ovisno o količinama koje je potrebno obojiti. Boje su disperzivne, na prirodnoj bazi i paropropusne za ugodniji i ljepši život u obojanim prostorijama. Soboslikarskim radovima završavaju svi unutarnji radovi na novoizgrađenom objektu.

Masa za gletanje

Koristili smo uglavnom Teranil od Samoborke – vapnenu masu za gletanje unutarnjih zidova i stropova. Moguća je završna obrada u reljefnoj teksturi. Pogodan je za sanacijske radove. Primjenjuje se kao izravnavajući sloj na betonu, porobetonu, te podložnim žbukama prije nanošenja unutarnjih premaza (TERAPOL, TERAPOL FRESH, POLAKRIL).

Potrošnja 1,2 kg/m2 za 1 mm debljine
Pakiranje natron vreće 2, 5, 8, 25 kg

Konačna cijena

Mili moji, gletanje dvije ruke za cijelu kuću prst-palac 350 kvadrata koštalo nas je 10.000,00 HRK. Farbanje zidova uključeno je u cijenu. Da, mogli smo proći bolje sa cijenom. Materijal me koštao još cca 2.000,00 HRK cca.

GletanjeGletanjeGletanjeGletanjeGletanjeGletanjeGletanjeGletanjeGletanjeGletanjeGletanjeGletanje

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Gletanje”

  1. Sil says:

    hm

    Stvarno nisam siguran ali mislim da mi je neko rekao da je gletanje 7 kn po kvadratu i u to idu 2 ruke?…
    Očito ja imo sreće, meni frend to u 4 dana pogleto za soma kuna

  2. admin says:

    tako, tako – trljaj mi sol na ranu :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.